Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεολαίας στο Αλικάντε της Ισπανίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1o συνέδριο του 10ου κύκλου του Ευρωπαϊκού Διαλόγου για τους νέους που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα  1/10/23 έως  5/10/23, στο Alicante της Ισπανίας.

Ο Ευρωπαϊκός Διάλογος με τη Νεολαία (European Youth Dialogue) διεξάγεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νεολαία (2019-2027).

Στη διαδικασία αυτή  συμμετέχουν νέοι και φορείς χάραξης πολιτικής από χώρες της Ε.Ε.  και συζητούν  θέματα που απασχολούν τη νεολαία.  Τα αποτελέσματα των εθνικών και ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων ενσωματώνονται με τη μορφή συστάσεων από το Συμβούλιο της Ε.Ε..

Tο συνέδριο εστίασε στην υλοποίηση του 3ου ευρωπαϊκού στόχου για τη Νεολαία:  «Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς», καθώς η ισότητα, η πολυμορφία, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση ισότιμων κοινωνιών αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κάθε κράτος μέλος συμμετείχε με εκπροσώπους Υπουργείων και εκπροσώπους Νεολαίας. Από την πλευρά της Ελλάδας,  συμμετείχαν με το ρόλο του εκπροσώπου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας η προϊσταμένη του  τμήματος Κοινωνικής Συμμετοχής Εθελοντισμού και Δομών Νεολαίας της Διεύθυνσης Νεολαίας κα Ηλιάνα Αναστοπούλου και με το ρόλο των εκπροσώπων Νεολαίας οι κυρίες : Γεωργία Παλάντζα (Σύνδεσμος  Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας, μέλος της Εθνικής ομάδας Διαλόγου) και η Ευαγγελία – Ιωάννα Τσάντζαλη (Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής- HelMSIC , μέλος της Εθνικής ομάδας Διαλόγου).

Οι εκπρόσωποι Νεολαίας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στο στάδιο διαβούλευσης του Ευρωπαϊκού Διαλόγου Νεολαίας, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Η σύνοδος Γενικών Δντών Νεολαίας πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου όπου εκπρόσωποι της Νεολαίας διοχέτευσαν τα αιτήματά τους στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και μέσω εποικοδομητικών συζητήσεων μοιράστηκαν τις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους.

Το συνέδριο έκλεισε με την παράδοση της Προεδρίας στο Βέλγιο.

Ευχαριστούμε την Ισπανική Προεδρία για την φιλοξενία και την άρτια οργάνωση του Συνεδρίου καθώς και τους συμμετέχοντες.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο