Πραγματοποιήθηκε η πρώτη θεματική συνάντηση με τίτλο “Ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας” μεταξύ της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα, της πρ. υφυπουργού Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφάλα και σχετικών ΜΚΟ

Σήμερα, στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πραγματοποιήθηκε η πρώτη θεματική συνάντηση με τίτλο “Ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας”. Στην συνάντηση συμμετείχαν η νυν υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και η πρώην υφυπουργός, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, την οποία διαδέχθηκε. Στην εκδήλωση συμμετείχαν διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ενεργά στον τομέα για να συζητήσουν και να αξιολογήσουν την τρέχουσα κατάσταση των ξενώνων για γυναίκες θύματα βίας.

Η υφυπουργός τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να ακουστούν οι απόψεις των οργανώσεων αυτών, να εκτιμηθούν τα υφιστάμενα κενά στον κρατικό μηχανισμό και να εντοπιστούν τομείς προς βελτίωση. Τόνισε ότι τα θέματα που σχετίζονται με την έμφυλη βία θα πρέπει να ξεπερνούν την κομματική πολιτική και να θεωρούνται θέματα που απαιτούν ευρεία αποδοχή και συντονισμένες προσπάθειες.

Η κα. Παπακώστα δήλωσε: “Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα στις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την ενίσχυση του συστήματος υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας. Με τη συνεργασία με οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στοχεύουμε να κατανοήσουμε τις προκλήσεις τους και να ενσωματώσουμε τις γνώσεις τους στο πλαίσιο της πολιτικής μας. Ο συλλογικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα που αναζητά βοήθεια δεν θα μείνει χωρίς τους απαραίτητους πόρους και την υποστήριξη που χρειάζεται”.

Η πρώην υφυπουργός Μαρία Κεφάλα, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην έναρξη αυτών των προσπαθειών, υπογράμμισε τη σημασία της συνέχειας και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Ειδικότερα δήλωσε πως μετά την πρώτη, επιτυχημένη συνάντηση με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, ήταν χαρά της να συμμετέχει στη δεύτερη, θεματική πλέον συνάντηση με θέμα «Ξενώνες φιλοξενίας θυμάτων βίας», όπως ακριβώς είχε δρομολογηθεί. Συζήτησε για το επίκαιρο -δυστυχώς- φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, τις δομές για την ασφαλή φιλοξενία των γυναικών-θυμάτων βίας αλλά και τις από κοινού συνέργειες για την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτών των περιστατικών, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των γυναικών.

Η Μ. Κεφάλα κλείνοντας δήλωσε “Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των φορέων για τη γόνιμη συζήτηση και είμαι βέβαιη, πως η υφυπουργός κα Παπακώστα θα εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσφορο έδαφος που έχουμε ήδη καλλιεργήσει, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια μας στην εξάλειψη της έμφυλης βίας.”

Στη συνάντηση μετείχαν διάφορες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων μη κερδοσκοπικών οργανισμών και ομάδων υπεράσπισης, οι οποίες μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις συστάσεις τους. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων, την αύξηση της χωρητικότητας των δομών φιλοξενίας και τη βελτίωση της πρόσβασης σε νομική και ψυχολογική υποστήριξη.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα δεσμεύονται να συνεχίσουν αυτόν τον διάλογο με μια σειρά θεματικών συναντήσεων εργασίας. Οι εν λόγω συναντήσεις έχουν ως στόχο να καλύψουν διάφορες πτυχές των συστημάτων υποστήριξης, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την ενίσχυση της ευημερίας των ανθρώπων που πλήττονται.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο