Σοφία Ζαχαράκη: Αρχίσαμε το διάλογο για το δημογραφικό από την Κομοτηνή, την “Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας” για το 2024

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ήταν κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση στην Κομοτηνή με θέμα « Δημογραφικό και στήριξη της οικογένειας». Την εκδήλωση διοργάνωσε το τοπικό παράρτημα της οργάνωσης AHEPA ( ΑΧΕΠΑ)

Στην παρέμβαση της η κυρία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό, το οποίο εκπονεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία και αναμένεται να παραδοθεί στον πρωθυπουργό στις αρχές Μάϊου.

«Είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας που έχει τοποθετήσει το δημογραφικό ψηλά στην ατζέντα της, με μια πολύ συγκροτημένη και στοχευμένη πολιτική» σημείωσε η υπουργός και εξήρε την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στην Κομοτηνή,  η οποία έχει αναδειχθεί «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας» για το 2024.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας και σας  συγχαίρω διότι βάζετε στο επίκεντρο του τοπικού διαλόγου ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, όπως έχω επισημάνει αρκετές φορές: Το δημογραφικό ζήτημα, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι πολύ ορθά και η στήριξη της οικογένειας» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.

Εστιάζοντας στην περιφέρεια της Θράκης και ιδιαίτερα στην Κομοτηνή η κυρία Ζαχαράκη ανέδειξε την ανάγκη δυναμικής σύνδεσης των νέων ανθρώπων με τον τόπο τους, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό μπορεί να συμβάλει και ο θεσμός της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας.

Σημειώνεται πως η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024 είναι μία νέα πρωτοβουλία θεσμοθέτησης τιμητικού τίτλου που απονέμεται σε ένα δήμο της χώρας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας. Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκηση.

« Είναι η πρώτη συνάντηση που κάνω εκτός Αθηνών για το Δημογραφικό. Η Κομοτηνή είναι η πρωτεύουσα των νέων και μας δίνεται μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε με τους νέους και τις νέες της περιοχής απόψεις και ιδέες, να μιλήσουμε για τα προβλήματα τους και τους προβληματισμούς που τους εμποδίζουν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας» σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη.

Ζήτησε επίσης από την AHEPA και όλους τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν με προτάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη, στο εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό.

« Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε μαγικό ραβδάκι για να αντιστρέψουμε από τη μια στιγμή στην άλλη την πλάστιγγα υπέρ των γεννήσεων. Τα αποτελέσματα θέλουν χρόνο. Το δημογραφικό συνεπάγεται προσπάθεια πολλών ετών. Θέλει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους. Σας καλώ λοιπόν με την τεχνογνωσία σας, την εμπειρία σας και κυρίως τη θέλησή σας για προσφορά να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας σε αυτόν τον κοινό σκοπό» κατέληξε η υπουργός.

Επίσκεψη στον ΟΠΕΚΑ και σύσκεψη με την Οργανωτική Επιτροπή Εθνικής Πρωτεύουσας

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής  η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επισκέφτηκε το παράρτημα του ΟΠΕΚΑ της Κομοτηνής όπου συζήτησε με εκπροσώπους των εργαζομένων για τη διαδικασία ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επίσης επισκέφτηκε το παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συναντήθηκε ακόμη με το δημοτικό συμβούλιο νεολαίας Κομοτηνής και επισκέφτηκε το κέντρο νεολαίας του Δήμου Κομοτηνής «Εξάγωνο». Σε σύσκεψη με την Οργανωτική Επιτροπή της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας συζητήθηκε το σχέδιο δράσης και εκδηλώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συναντήθηκε και με τον παραολυμπιονίκη και φυσίατρο Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, επικεφαλής του συλλόγου «Περπατώ» και μίλησα μεταξύ άλλων για θέματα προσβασιμότητας, αποκατάστασης και ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο