Σοφία Ζαχαράκη: «Εξασφαλίσαμε αυξημένη χρηματοδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ για τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία» -Εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις του ΚΔΗΦ του Δήμου Εορδαίας

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εξασφάλισε το ποσό των 24 εκατ. ευρώ ετησίως για την χρηματοδότηση των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για άτομα με αναπηρία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, εγκαινιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Δήμου Εορδαίας. Η χρηματοδοτούμενη δαπάνη από το Υπουργείο αυξάνεται κατά 14 εκατ. ευρώ ετησίως με σκοπό να καλύψει το σύνολο της δαπάνης για τα ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία τα οποία συμμετέχουν σε ΚΔΗΦ.

«Στόχος μας είναι πάντα να βρισκόμαστε στο πλευρό των  ατόμων με αναπηρία σε κάθε στάδιο της ζωής τους και να τα στηρίζουμε έμπρακτα» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κυρία Σοφία Ζαχαράκη και τόνισε ότι «από τις 24/10/2023, μετά από ενέργειες του Υπουργείου μας, δόθηκε για πρώτη φορά από την σύσταση του ΕΟΠΥΥ, η  δυνατότητα σε ΚΔΗΦ να συνάψουν συμβάσεις  με τον Οργανισμό ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη και ομαλή χρηματοδότησή τους. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα προβλέπει πώς οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης θα αποζημιώνονται και για τα ανασφάλιστα άτομα τα οποία διαμένουν σε αυτές.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι» υπογράμμισε η υπουργός «για την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος του προσωπικού βοηθού, το οποίο χρηματοδοτούμε με 41.700.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να καλύψει τις εξατομικευμένες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και παράλληλα να στηρίξει και να αποφορτίσει τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία. Σήμερα, λαμβάνουν την υπηρεσία του προσωπικού βοηθού 901 άτομα,  561 άτομα στην Αττική και 340 άτομα στην επαρχία.

Παράλληλα την φετινή κατασκηνωτική περίοδο, 4.350 άτομα με αναπηρία θα ενταχθούν στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου μας» επεσήμανε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη.

«Οι θέσεις για τα άτομα με αναπηρία», όπως διευκρίνισε η υπουργός στην ομιλία της «είναι σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες θέσεις στο πρόγραμμα του 2019, που αφορούσαν  μόλις 2.820 άτομα. Η αύξηση είναι της τάξης του 54,20%. Αυξήσαμε παράλληλα τις κατασκηνωτικές περιόδους αλλά και την εποπτεία σε όλες τις κατασκηνώσεις. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιείται αυτοψία από τον κοινωνικό σύμβουλο της  εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας τουλάχιστον μια φορά σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο.

Επιπροσθέτως, αναγνωρίζοντας ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας σε ιδιωτικά κτίρια και χώρους εργασίας, το τελευταίο τρίμηνο του 2024 θα δημοσιευθεί πρόσκληση ώστε να χρηματοδοτήσουμε με  24.025.000€ κτιριολογικές παρεμβάσεις σε 3.300 ιδιωτικές κατοικίες και χώρους εργασίας ώστε να είναι πλέον προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία. 

Στις αρχές του 2025» όπως είπε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη «θα αρχίσουν δύο νέα εμβληματικά προγράμματα προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. 

Επιπλέον», διευκρίνισε η υπουργός «για να συμβάλουμε στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών με αναπηρία θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού ο νέος θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής. Οι επαγγελματίες ανάδοχοι γονείς, θα μπορούν να συνδεθούν με παιδιά με σωματική αναπηρία άνω του 67% ή ψυχική αναπηρία άνω του 50% που ζουν σε ιδρύματα. Το κράτος αναγνωρίζοντας το λειτούργημα που θα επιτελούν οι επαγγελματίες ανάδοχοι  γονείς θα τους αποζημιώνει κάθε μήνα με 1.850 ευρώ μικτά, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη φροντίδα που απαιτεί η αναδοχή ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

===============

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της υπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη

  • Αξιότιμε Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Αμανατίδη,
  • Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ.κ. Ειρηναίε,
  • Αξιότιμε Βουλευτή Κοζάνης, κ. Παπαδόπουλε,
  • Αξιότιμε Δήμαρχε Εορδαίας, κ. Πλακεντά,
  • Αγαπητά μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Λαμπηδόνες»
  • Αγαπητά παιδιά
  • Αγαπητοί προσκεκλημένοι

 

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τόσο τον Δήμαρχο όσο και τον Περιφερειάρχη για την σημερινή τιμητική πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης τα οποία θα λειτουργήσουν στο δήμο Εορδαίας.

Και να δηλώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια τόσο στην ΚΟΙΝΣΕΠ «Λαμπηδόνες», σε αυτούς τους γονείς που ξεκίνησαν ως Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και με την πολυετή τους προσπάθεια και αφοσίωση στο να προσφέρουν στους ανθρώπους τους αξιοπρεπή και χωρίς αποκλεισμούς διαβίωση κατάφεραν πολλά, όσο και σε αυτούς που συντέλεσαν στην πραγματοποίηση των ονείρων αυτών των γονέων για τα παιδιά τους: 1) στην Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, για την παραχώρηση του πρώην Γηροκομείου στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πρότινος η Μονάδα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης και 2) στον Δήμο Εορδαίας, που με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρούν δωρεάν τα κτίρια για την στέγαση του ΚΔΗΦ και της ΣΥΔ.

Είναι καθήκον της πολιτείας να βρίσκεται στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία, να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και να συμβάλει ενεργά ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις τις οποίες βιώνουν.

Η ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία είναι στο επίκεντρο των πολιτικών που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μέλημά μας είναι να στεκόμαστε εμπράκτως στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία και να υλοποιούμε προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εξασφαλίζει 24.000.000 ευρώ ετησίως για την χρηματοδότηση των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για άτομα με αναπηρία. 

Η χρηματοδοτούμενη δαπάνη από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας φέτος αυξάνεται κατά 14.000.000 ευρώ ετησίως με σκοπό να καλύψει το σύνολο της δαπάνης για τα ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία τα οποία συμμετέχουν  σε ΚΔΗΦ.  

Επισημαίνεται ότι από τις 24/10/2023, μετά από ενέργειες του Υπουργείου μας, δόθηκε για πρώτη φορά από την σύσταση του ΕΟΠΥΥ, η  δυνατότητα σε ΚΔΗΦ να συνάψουν συμβάσεις  με τον Οργανισμό ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη και ομαλή χρηματοδότησή τους.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα προβλέπει πώς οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης θα αποζημιώνονται και για τα ανασφάλιστα άτομα τα οποία διαμένουν σε αυτές.

Στόχος μας είναι πάντα να βρισκόμαστε στο πλευρό των  ατόμων με αναπηρία σε κάθε στάδιο της ζωής τους και να τα στηρίζουμε έμπρακτα. 

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος του προσωπικού βοηθού, το οποίο χρηματοδοτούμε με 41.700.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να καλύψει τις εξατομικευμένες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και παράλληλα να στηρίξει και να αποφορτίσει τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία. Σήμερα, λαμβάνουν την υπηρεσία του προσωπικού βοηθού 901 άτομα,  561 άτομα στην Αττική και 340 άτομα στην επαρχία.

Παράλληλα την φετινή κατασκηνωτική περίοδο, 4.350 άτομα με αναπηρία θα ενταχθούν στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου μας.

Οι θέσεις για τα άτομα με αναπηρία είναι σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες θέσεις στο πρόγραμμα του 2019, που αφορούσαν  μόλις 2.820 άτομα. Η αύξηση είναι της τάξης του 54,20%. Αυξήσαμε παράλληλα τις κατασκηνωτικές περιόδους αλλά και την εποπτεία σε όλες τις κατασκηνώσεις. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιείται αυτοψία από τον κοινωνικό σύμβουλο της  εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας τουλάχιστον μια φορά σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας σε ιδιωτικά κτίρια και χώρους εργασίας, το τελευταίο τρίμηνο του 2024 θα δημοσιευθεί πρόσκληση ώστε να χρηματοδοτήσουμε με  24.025.000€ κτιριολογικές παρεμβάσεις σε 3.300 ιδιωτικές κατοικίες και χώρους εργασίας ώστε να είναι πλέον προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία. 

Στις αρχές του 2025 θα ξεκινήσουν δύο νέα εμβληματικά προγράμματα προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. 

Αρχικά, για εμάς έχει μεγάλη βαρύτητα η υλοποίηση του προγράμματος πρώιμης παρέμβασης για 2500 παιδιά ηλικίας 0 έως 6 ετών, με αναπηρία ή αναπτυξιακές διαταραχές. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 35.062.820 ευρώ και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών των μικρών παιδιών που μπορεί να αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές δυσκολίες ή αναπηρίες. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι πάροχοι πρώιμης παρέμβασης θα εκπαιδευτούν και θα πιστοποιηθούν, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτηθούν οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης τις οποίες θα λάβουν παιδιά έως 6 ετών. Η έγκαιρη ανίχνευση αναπτυξιακών διαταραχών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης, συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ανάπτυξής του παιδιού, την προώθηση των δυνατοτήτων του και την υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών με αναπηρία.  

Παράλληλα, εντός του 2025 θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα υποστηριζόμενης εργασίας για 200 άτομα στο φάσμα του αυτισμού ύψους 8.338.000€.  Είναι για εμάς  ένα μεγάλο στοίχημα η πρόσβαση στην ανοιχτή αγορά εργασίας ατόμων με αναπηρία και συγκεκριμένα ατόμων στο φάσμα του αυτισμού. Τα άτομα αυτά με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να  διατηρήσουν την  έμμισθη σχέση εργασίας τους με επιτυχία.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα προσφέρει εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες, ώστε να βελτιωθεί η κατανόηση των αναγκών των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού όπως επίσης και οι ανάγκες της επιχείρησης για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και αποδοτική η  ένταξη του εργαζόμενου στο εργασιακό περιβάλλον. 

Επιπλέον για να συμβάλουμε στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών με αναπηρία θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού ο νέος θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής. Οι επαγγελματίες ανάδοχοι γονείς, θα μπορούν να συνδεθούν με παιδιά με σωματική αναπηρία άνω του 67% ή ψυχική αναπηρία άνω του 50% που ζουν σε ιδρύματα. Το κράτος αναγνωρίζοντας το λειτούργημα που θα επιτελούν οι επαγγελματίες ανάδοχοι  γονείς θα τους αποζημιώνει κάθε μήνα με 1850 ευρώ μικτά, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη φροντίδα που απαιτεί η αναδοχή ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας.

Η Κυβέρνησή μας από το 2019 και μετά έχει ως κεντρική της πολιτική την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία. Το 2020 εκπονήθηκε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030. Τα ζητήματα αναπηρίας είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας και  σκοπός μας είναι να καταρρίψουμε τα εμπόδια στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. 

Στον τομέα της Παιδείας, το 2019 είχαμε 6.162 προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ μέχρι τώρα έχουμε 9.800 προσλήψεις. Ενώ το 2020 και το 2022 πραγματοποιήθηκαν 6.000 διορισμοί εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.

Παράλληλα, για πρώτη φορά εντάχθηκαν  στο ποσοστό 5% για είσοδο στα ΑΕΙ της χώρας νέες παθήσεις, μεταξύ των οποίων οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος και οι συγγενείς καρδιοπάθειες.  

Επίσης, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς με Αναπηρία και γονείς παιδιών με Αναπηρία, να μπορούν να παίρνουν απόσπαση εκεί που επιθυμούν πριν την συμπλήρωση της υποχρεωτικής 2ετίας.

Στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής, το 2023 αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, αυξήσαμε κατά  8% τα αναπηρικά επιδόματα.

Ενώ παράλληλα, με γνώμονα την διευκόλυνση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση κομβικών υπηρεσιών όπως τα ΚΕΠΑ. Η  ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ έβαλε τέλος στην ταλαιπωρία των συνεχών επισκέψεων στα κέντρα κοινότητας και τα ΚΕΠΑ. Πλέον, η διαδικασία πιστοποίησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και απαιτείται μία μόνο επίσκεψη κατά την ημέρα εξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές.  Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος παραλαμβάνει ηλεκτρονικά την πιστοποίηση  της αναπηρίας.  

Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι έχει θεσμοθετηθεί η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, ένα διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος, η οποία αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για όλες τις συναλλαγές του ατόμου με αναπηρία με  τις δημόσιες υπηρεσίες. Ένα σημαντικό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Θέλουμε να είμαστε σταθερά στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και να υλοποιούμε δράσεις προς όφελος της καθημερινότητάς τους. Η λειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία των ατόμων με αναπηρία.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ ξανά όλους όσους αγωνίζονται καθημερινά για την επίτευξη αυτού του σκοπού, τους αξιοθαύμαστους γονείς, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από αυτό το εγχείρημα, για την αποφασιστικότητά τους, τον μακροχρόνιο αγώνα και την αφοσίωσή τους, αλλά και τους αρωγούς αυτών των προσπαθειών, την Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και τον Δήμο Εορδαίας, που χωρίς την έμπρακτη συμπαράστασή τους η ίδρυση του ΚΔΗΦ και της ΣΥΔ δεν θα είχαν λάβει σάρκα και οστά. 

 

Σας ευχαριστώ!

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο