Συμμετοχή της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη στο συνέδριο «Demographic Change in Europe» της Κομισιόν στο Ζάγκρεμπ

‘’Η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος τέμνει οριζόντια όλες τις πολιτικές.’’

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, συμμετείχε στο συνέδριο Demographic Change in Europe της Commission, που έλαβε χώρα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Θεματική του Συνεδρίου αποτέλεσε η ανάλυση του δημογραφικού ζητήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με παράλληλη εξερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης και συνεργασίας. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν ως ομιλητές τόσο η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Δημογραφία και την Δημοκρατία, Dubravka Šuica, όσο και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenković.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε την σημασία ενίσχυσης της παιδικής προστασίας με την επερχόμενη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την επέκταση του ολοήμερου, την διεύρυνση της άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες  και  αγρότισσες από 6 σε 9 μήνες, καθώς και την δυνατότητα μεταφοράς μέρους της στον πατέρα.

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικογένειας, επισημάνθηκε η επερχόμενη αύξηση του επιδόματος παιδιού για γονείς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα από τις αρχές του 2024, η οποία θα ανέρχεται μέχρι και τα 600 ευρώ ετησίως.

Περαιτέρω αναφέρθηκε στην επερχόμενη έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, η οποία θα έχει τρίμηνη διάρκεια.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην μακροχρόνια φροντίδα και στην σημασία της υγιούς και ενεργούς γήρανσης, σε πλήρη σύμπνοια με τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα ενθάρρυνσης των συνταξιούχων να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Η καλλιέργεια της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, με συντονισμένες προσπάθειες για την περιφερειακή ανάπτυξη αποτέλεσαν περαιτέρω, κεντρικά σημεία της παρέμβασής της.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος τέμνει οριζόντια όλες τις πολιτικές».

Στο περιθώριο του συνεδρίου η Υπουργός πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Συνταξιοδοτικού Συστήματος, Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής της Κροατίας, κ. Marin Piletić. Κεντρικοί άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν η μακροχρόνια φροντίδα και η υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία. Περαιτέρω, οι δύο Υπουργοί μοιράστηκαν καλές πρακτικές και στο πεδίο της υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο