Συνάντηση Γενικών Γραμματέων των κρατών μελών και Γενικών Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Πολιτικές Στέγασης στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας

Στη Συνάντηση των  Γενικών Γραμματέων των κρατών μελών και Γενικών Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Πολιτικές Στέγασης, στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας στη Λα Πάλμα, συμμετείχε με διαδικτυακή παρέμβαση η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Μαρίνα Στέφου.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σχετικά με την αξιοπρεπή διαβίωση και την προσιτή στέγαση καθώς και η αναμόρφωση του οικιστικού αποθέματος, με ιδιαίτερη έμφαση σε ιστορίες επιτυχίας που αφορούν στην αποκατάσταση του αστικού οικιστικού ιστού.

Η κυρία Στέφου σημείωσε ότι,  η ανάγκη για προσιτή στέγαση ήρθε στο προσκήνιο ως απόηχος της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας  καθώς επίσης και της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε ότι αποτελεί βασικό στόχο  του κυβερνητικού προγράμματος η προσιτή στέγαση για τους νέους για τις ευάλωτες ομάδες και ανέδειξε τον ρόλο τον οποίο θα διαδραματίσει  προς αυτή την κατεύθυνση το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε διεξοδικά στο πλέγμα των ρυθμίσεων και προγραμμάτων που προτείνει και υλοποιεί το Υπουργείο, ενώ υπογράμμισε ότι θα δοθούν κίνητρα προκειμένου να αξιοποιηθούν και να ανακαινισθούν ακίνητα, τα οποία  παρέμεναν κλειστά με στόχο την ενίσχυση της προσφοράς φθηνότερων διαμερισμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει σχεδιαστεί και το πιλοτικό πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση για τις ευάλωτες ομάδες» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αναφέρθηκε επίσης, στο επίδομα στέγασης, το οποίο λαμβάνουν περίπου 275.000 δικαιούχοι συμπολίτες μας καθώς και στα στεγαστικά δάνεια  του Προγράμματος «Σπίτι μου», που υλοποίησε η ΔΥΠΑ για τα νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών.

Η κυρία Στέφου, παρουσίασε  το πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ», που αφορά στη διάθεση ακινήτων του πρώην προγράμματος ΕSTIA και το οποίο τρέχει σε 45 Δήμους της Ελλάδας  και αφορά σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έως 39 ετών με περαιτέρω κριτήρια μοριοδότησης βάσει ευαλωτότητας.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της Αστεγίας σε εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως επίσης και στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους, το οποίο τρέχει ανά διετία, για το οποίο σχεδιάζεται η αύξηση του προϋπολογισμού.

Τα ζητήματα της προσιτής στέγης και της αστεγίας είναι κοινά στα  περισσότερα κράτη μέλη και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών θα συμβάλει ουσιαστικά στον σχεδιασμό πολιτικών με στόχο την αύξηση της προσφοράς και διάθεσης  φθηνότερης στέγης καθώς επίσης και την καταπολέμηση της αστεγίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                              

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο