Συνέχιση της στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα έργα αποκατάστασης στην Θεσσαλία ζήτησε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Nicolas Schmit

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) που διεξήχθη στις 9.10.2023 στο Λουξεμβούργο.

Αντικείμενο του Συμβουλίου Υπουργών αποτέλεσαν κατά κύριο λόγο ζητήματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας σε χώρες της ΕΕ.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η Υπουργός μίλησε για τις καταστροφικές πλημμύρες που υπέστησαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών κοινωνικής αρωγής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης για επισκευαστικές εργασίες και κάλυψη βιοτικών αναγκών, στην επιδότηση προσωρινής στέγασης, καθώς και στην παράταση καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου  Εισοδήματος καθώς και του Επιδόματος Στέγασης που ενεργοποιήθηκαν άμεσα από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπογραμμίζοντας την σημασία αποτελεσματικών, ανθεκτικών  και ευέλικτων συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στα έργα ψηφιοποίησης του συστήματος επιδομάτων.

Η Υπουργός  στο πλαίσιο του Συμβουλίου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Απασχόλησης & Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit.

Δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου στο Κέντρο Πρόνοιας του Βόλου που φιλοξενεί πλημμυροπαθείς,  η  Υπουργός τον ενημέρωσε λεπτομερώς για την κατάσταση στην Θεσσαλία,  συζητώντας τη εύρεση νέων πόρων χρηματοδότησης της Commission, λόγω της έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα μας τονίζοντας συγχρόνως την ανάγκη υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν.

Διμερής συνάντηση  πραγματοποιήθηκε και με την Ευρωπαία  Επίτροπο Ισότητας Helena Dalli, με την οποία συζητήθηκαν κυρίως ζητήματα στέγασης ευάλωτων ομάδων, ενώ η Επίτροπος ευχαρίστησε την Υπουργό για την υποστήριξή της στην πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την εξ’ οικείων βίας.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συμβουλίου, η Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τσεχίας κ. Marian Jurecka,  την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών πολιτικών της Ιταλίας, Δρ. Marina Calderone, την Υπουργό Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας κ. Ana Mendes Godinhο, τον Ισπανό Υπουργό Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης της Ισπανίας, κ. Jose Luis Escriva, την κ. Ivanka Shapalatova, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας, την κ. Signe Riisalo, Υπουργό Κοινωνικής Προστασίας της Εσθονίας, την Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης της Φινλανδίας κ. Sanni Grahn-Laasonen, την Υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Κύπρου Μαριλένα Ευαγγέλου Σερδάρη και την κ. Anna Pettersson Westerberg, Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σουηδίας.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τους ενημέρωσε για το χαρτοφυλάκιο του νεοσύστατου Υπουργείου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δημογραφικό ζήτημα, στην προστασία παιδιών, ηλικιωμένων και αναπήρων, στα θέματα ισότητας καθώς και στα προγράμματα στέγασης αλλά και στον εκσυγχρονισμό της απόδοσης επιδομάτων.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων ανταλλάχθηκαν καλές πρακτικές μεταξύ των χωρών με την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας, ενώ έγινε ειδική συζήτηση για τις προτεραιότητες των επερχόμενων προεδριών  του Ευρωπαϊκού συμβουλίου από το Βέλγιο και την Ουγγαρία.

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο