Συνεργασία Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα – Στόχος η εξειδικευμένη υποστήριξη Θυμάτων Βιασμού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των ειδικών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας υφυπουργού για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Κας Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφάλα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της χώρας μας και την υποστήριξή της ως προς τη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Στις εστιασμένες ομάδες εργασίας συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κοινωνικών υπηρεσιών Δήμων, στελέχη του τμήματος επειγόντων περιστατικών γενικών νοσοκομείων της χώρας, ιατροδικαστές, ειδικοί ψυχικής υγείας, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της ελληνικής αστυνομίας, δικαστικοί λειτουργοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με ειδίκευση στην στήριξη θυμάτων στο πεδίο.

Το εν λόγω πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Τερματισμός της βίας κατά των γυναικών» απευθύνεται σε πολλές χώρες και προσεγγίζει την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας ολιστικά. Εστιάζει στην πρόληψη της βίας, στην προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών.

Ειδικότερα, η μελέτη αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη εξειδικευμένων κέντρων στήριξης όσων υπέστησαν σεξουαλική βία και βιασμό στη χώρα μας.

Περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση του αριθμού των υπηρεσιών υποστήριξης για θύματα σεξουαλικής βίας, που είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και του τρόπου διασύνδεσής ή συνεργασίας τους προς όφελος όσων υφίστανται σεξουαλική βία ή και βιασμό. Αποσκοπεί στο να ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης ως προς τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού μοντέλου παροχής βοήθειας σε θύματα σεξουαλικής βίας.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα: «Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Μέσω αυτού του προγράμματος, εστιάζουμε στην ενίσχυση των προσπαθειών και πρωτοβουλιών μας που αφορούν στην πρόληψη και την προστασία των θυμάτων. Στοχεύουμε στη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων υποστήριξης για τα θύματα σεξουαλικής βίας και βιασμού στην Ελλάδα, θέλοντας να διαμορφώσουμε ένα πλήρες, οργανωμένο και ακόμα πιο αποτελεσματικό δίκτυο υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και να λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο