Τηλεδιάσκεψη με τις γυναίκες Δημάρχους πραγματοποίησε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα

Διαδικτυακή συνάντηση με τις γυναίκες Δημάρχους, οι οποίες εξελέγησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 και ανέλαβαν καθήκοντα από τις αρχές του έτους, πραγματοποίησε την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024 με πρωτοβουλία της η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός κ. Κεφάλα τόνισε τη σημασία της ενεργοποίησης, της στελέχωσης και της υποστήριξης των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας. Ενθάρρυνε, παράλληλα, τις Επιτροπές να εκπονήσουν Σχέδια Δράσης για την αντιμετώπιση της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας. Δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα είναι αρωγός στις δράσεις των Δήμων και συμφώνησε στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφορά έγινε, μεταξύ άλλων, στην Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες, στην καθοριστική συμβολή των τοπικών αρχών στο εντεινόμενο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, καθώς και στη δημογραφική κρίση. Έμφαση έδωσαν, από κοινού, στην ενδυνάμωση των γυναικών σε ζητήματα καθημερινότητας και στη συμμετοχή τους στα κοινά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μικρή αύξηση καταγράφηκε στην εκλογή των γυναικών στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική μάχη του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ποσοστό των γυναικών που εκλέχτηκαν στα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας στις εκλογές του 2023 αυξήθηκε κατά 3,56%, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στα Δημοτικά Συμβούλια αυξήθηκε κατά 0,81%.

Συγκεκριμένα, στα Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας εκλέχτηκαν 1.791 γυναίκες (σε ποσοστό 21%) και 6.641 άνδρες (σε ποσοστό 79%). Οι γυναίκες Περιφερειακοί Σύμβουλοι έφθασαν τις 152 (25%), ενώ οι άνδρες που εξελέγησαν στα Περιφερειακά Συμβούλια είναι 454 (75%).

«Τα ποσοστά εκπροσώπησης και συμμετοχής των γυναικών στον πολιτικό στίβο σημείωσαν μία μικρή αύξηση, ωστόσο παραμένουν ακόμη χαμηλά. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση και να στηρίξουμε τις γυναίκες που θέλουν να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και στους συμπολίτες τους. Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα και να οικοδομήσουμε μία ισότιμη και δίκαιη κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους» δήλωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρία–Αλεξάνδρα Κεφάλα.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο