Ζαχαράκη: Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την υλοποίηση της στεγαστικής μας πολιτικής.

Τις διατάξεις του σχεδίου νόμου με θέμα: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις», που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παρουσίασε από το Βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η αρμόδια Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

Στο επίκεντρο των διατάξεων βρίσκονται βελτιωτικές ρυθμίσεις για το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου», η ανταπόκριση του οποίου, σύμφωνα με την Υπουργό «έχει υπερβεί κάθε προσδοκία» και το οποίο σηματοδοτεί, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν, όπως τα προγράμματα «Κάλυψη», «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», «Κοινωνική Αντιπαροχή» και «Στέγαση και Εργασία», τη δυναμική επιστροφή της Πολιτείας μετά από μια δεκαετή παύση στη στεγαστική πολιτική, όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και για την απαραίτητη έμφαση στη νέα γενιά που θέλει να επενδύσει το μέλλον της στη χώρα.

Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 19 Ιουλίου για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» υποβλήθηκαν συνολικά 38.558 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 30.756, δηλαδή 80%.

Από αυτές έλαβαν προέγκριση 21.132, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (69%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Τα δάνεια που ήδη έχουν εγκριθεί, καθώς έχει βρεθεί το ακίνητο, είναι 4.644 με μέσο όρο ποσού έγκρισης περίπου 104.900 €.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες ρυθμίσεις που επέρχονται, είναι ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού της Δ.ΥΠ.Α. από τα 375 εκ. ευρώ στα 750 εκ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν ακόμα περισσότερες αιτήσεις στο καθεστώς των προεγκρίσεων των δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Επιπλέον, διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων λαμβάνοντας υπόψη το κατώτατο εισοδηματικό όριο ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης του εισοδήματος καθώς και ότι το εν λόγω εισόδημα δύναται να είναι πραγματικό ή/και τεκμαρτό. Συνεπώς, γίνεται σαφές ότι το πρόγραμμα αφορά ακόμη περισσότερους δικαιούχους.

Διευρύνονται επίσης και οι επιλογές ακινήτων με την νέα διάταξη που διευκρινίζει ότι τα 15 έτη του ακινήτου υπολογίζονται από το χρόνο έκδοσης της άδειας και όχι από το χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής αλλά και με την έκτασή του καθώς διευκρινίζεται ότι στον περιορισμό υπέρβασης των 150 τ.μ. δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα-παρακολουθήματα.

«Απέναντι σε αυτήν την νέα γενιά αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε απαντήσεις σε κάποια από τα βασικότερα προβλήματά της, με πράξεις.

Με τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωρά στη κατεύθυνση της διευκόλυνσης για την λειτουργία του προγράμματος, αίροντας ασάφειες, που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του.

Δίνουμε ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο σε ένα πρόγραμμα, που «αγκαλιάστηκε» αμέσως από τη νέα γενιά. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» χαρακτηρίζει η ταχύτητά του, καθώς οι πρώτες εκταμιεύσεις ολοκληρώθηκαν στους πρώτους 3,5 μήνες λειτουργίας του, όταν ένα μέσο στεγαστικό δάνειο χρειάζεται περίπου 7 μήνες για να διεκπεραιωθεί. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση της στεγαστικής μας πολιτικής».

Με τις υπόλοιπες διατάξεις του σχεδίου νόμου, που αφορούν το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της Επιθεώρησης Εργασίας ή τοπικών διοικητικών επιτροπών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα και του νέου υπουργείου, ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία των οργάνων στα οποία συμμετέχει το προσωπικό που μετακινείται στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Με τροπολογία που κατατέθηκε από την αρμόδια Υπουργό συστήνεται Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, ώστε άμεσα να συνεχίσει την υλοποίηση κρίσιμων έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δίνει η νέα προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2021-2027.

Όπως ανέφερε και η Υπουργός: «Στόχος μας είναι να δοθούν ακόμη περισσότερες έξυπνες και καίριες απαντήσεις στα σημαντικά ζητήματα δημογραφίας, νεολαίας, στέγης, κοινωνικής ένταξης και ισότητας και για τα οποία έχουμε συνταγματική υποχρέωση να μεριμνούμε».

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο