Σοφία Ζαχαράκη από τη Σύνοδο Υπουργών στις Βρυξέλλες: «Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με ισχυρό κοινωνικό κράτος ώστε κανείς Ευρωπαίος πολίτης να μην μένει πίσω»

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη συμμετείχε σήμερα Τρίτη 12 Μαρτίου, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης (Jumbo Epsco-ecofin) με αντικείμενο τις κοινωνικές επενδύσεις, την κοινωνική σύγκλιση, τις μεταρρυθμίσεις και την μακροοικονομική σταθεροποίηση.

Στη δήλωσή της προσερχόμενη στο Συμβούλιο η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η συνοχή και η ανταγωνιστικότητα είναι συμπληρωματικοί στόχοι, για την Ευρωπαϊκή Ένωση που οφείλει και νοιάζεται να μην μείνει πίσω κανένας ευρωπαίος πολίτης.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στις Βρυξέλλες στο κοινό υπουργικό συμβούλιο Εcofin και Epsco, όπου οι Υπουργοί οικονομικών μαζί με τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να μιλήσουμε για το ουσιαστικότερο ευρωπαϊκό κεφάλαιο: τον άνθρωπο και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις πολιτικές ένταξης και επανένταξης, της εισόδου στην αγορά εργασίας,…» ανέφερε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και πρόσθεσε «Οι όροι συνοχή και ανταγωνιστικότητα δεν είναι αντικρουόμενοι, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Από τις τοποθετήσεις όλων μας, στο Συμβούλιο θα φανεί πως αυτό μπορεί να γίνει πράξη. Επενδύοντας στις πολιτικές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της δυναμικής, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων κάθε πολίτη χωριστά ώστε ο καθένας να αξιοποιεί το πλήρες δυναμικό του. Η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση οφείλει και φροντίζει ώστε κανείς ευρωπαίος πολίτης, να μην μείνει πίσω.»

Κατά την παρέμβασή της στο Συμβούλιο, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα και στις δράσεις κοινωνικής επένδυσης που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας προτεραιότητα στις ενεργητικές πολιτικές ένταξης στην εργασία  γυναικών, ευάλωτων ομάδων και άτομα με αναπηρία.

Η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό.

«Οι κοινωνικές επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ανθεκτικών οικονομιών και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη παρουσιάζοντας στους συναδέλφους της, τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης γυναικών, ατόμων με αναπηρία, ευάλωτων ομάδων, Ρομά, ηλικιωμένων κα.

Ειδικότερα ως προς την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας η Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Εστιάζοντας στις πρόνοιες και στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη για την εναρμόνιση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ειδικότερα γυναικών με παιδιά.

Ανέφερε ενδεικτικά

  • την κάλυψη όλων των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με πρόγραμμα vouchers ύψους 360 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 24 εκ. ευρώ και δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε παιδικούς σταθμούς.
  • τη δημιουργία 135 κέντρων STEM για δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Με προϋπολογισμό 17,3 εκατομμύρια.

Επίσης ενημέρωσε

  • για το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης 10.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με 150 εκατ. ευρώ  και Ρομά με περίπου 3 εκατ. ευρώ  που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • για το νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 2.400 άτομα με αναπηρία και 6.000 ηλικιωμένους.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έκανε ειδική μνεία στο εμβληματικό πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού», που στοχεύει να προσφέρει σε άτομα με αναπηρία μα ανεξάρτητη και αυτόνομη ζωή.

Ήδη 532 άτομα με αναπηρία βρήκαν τους προσωπικούς βοηθούς τους ενώ το πρόγραμμα μετά την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή θα επεκταθεί πανελλαδικά.

Με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης υλοποιείται εξάλλου και πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης 200 ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

Καταλήγοντας την τοποθέτηση της, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και εκείνη προσωπικά θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε η μεγέθυνση της οικονομίας να μεταφράζεται σε ένα καλύτερο και δικαιότερο κοινωνικό κράτος.

Νωρίτερα το πρωί η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παρέστη στο πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ αργότερα είχε συνάντηση  με την Λιθουανή υπουργό κοινωνικής ασφάλισης και εργασίας  Monika NAVICKIENĖ καθώς και την υφυπουργό Justina Jakstiene.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο